Sayfalar

22 Mart 2014 Cumartesi

Yabancı Dil öğrenmenin 10 temel kuralı…

Gezindiğiniz sitelerin reklamlarına hiç dikkat ettiniz mi? Algıda seçicilikten olsa gerek benim dikkat ettiğim reklamların çoğu yabancı dil öğrenmeyle ilgili. Hepimizin yabancı dil öğrenmeye karşı bir ön yargısı vardır. Şimdi öğrencilerime bakıyorum zaten yapamam, anlamıyorum gibi bahanelerle kendilerini gittikçe uzaklaştırmaktalar yabancı dilden. Bizse günümüzde yabancı dil öğrenmenin sağlayacağı faydalar ve avantajlardan bahsedip duruyoruz. Ama birçoğumuz aslında yabancı bir dili konuşmanın verdiği zevki tatmak yerine bu avantajlara odaklanıp yabancı dil öğrenmeyi eziyet haline getiriyor. Burada aslında yabancı dil öğretimine de bakmak gerekiyor ama onu başka bir başlık altında ele alacağım. Hayatta her işin zorluğu vardır ve yabancı bir dili öğrenmenin de zorlukları var ama aşılamayacak büyüklükte değiller. İlk olarak şunu düşünmeniz gerekiyor : Ben şu an bir dil konuşabiliyorsam ikinci dili neden konuşamayayım? Tabi ki karşılaştığımız sorunlar olacak. Bu sorunları şöyle sıralayabiliriz :
-İlk olarak motivasyon eksikliği ve öğrenilen dilin günlük yaşamda pratik yapılamaması
-Yabancı dil öğrenmedeki amacımızın tam olarak net olmaması
-Tabiki okullarda verilen eğitimin iletişim odaklı değil gramer odaklı olması
Ama siz bu ön yargıları aşıp ben bir dili öğrenmek istiyorum diyorsanız ve o kararlılığı görüyorsanız kendinizde işe size yabancı dili öğrenmeyi kolaylaştıracak pratik çözümler.
1)KESİN KARARLI OLUN VE AMAÇLARINIZI BELİRLEYİN: Bir çoğumuz dil öğrenmeye başlıyoruz ve yarıda bırakıyoruz. Zorlandığımız konulara geldiğimizde terk ediyoruz. İlk önce bu dili öğrenmek için kararlı olmalıyız ve amaçlarımızı belirlemeliyiz. Ne için dil öğrenmek istiyorum? Yabancı bir ülkeye yerleşmek için, akademik kariyer için, sadece internetten bilgi alabilmek için vs. bu liste uzatılabilir. Belirlediğiniz bu amaç sizi aynı zamanda ona uygun programa yönlendirecektir. Eğer günlük kullanmak içinse konuşma ve pratik amaçlı bir program olmalı. Ama sadece akademik kariyer için istiyorsanız konular ve yöntemler de ona göre değişecektir.
2) PROGRAMLI OLUN : Hepimizin işleri ve çeşitli meslekleri var. Kimimiz ev hanımı, memur, çalışan, boş gezen artık her ne iseniz :D İlk olarak size uyan bir program yapın ve ulaşmak istediğiniz amaç için süre belirleyin. 3 ayda basit metinleri okuyabilme gibi. Ya da konu konu da olabilir tabi ki bu da yine sizin dil öğrenme amacınıza dayanıyor.
3) PROGRAMINIZA UYUN: Bu da sanki rehberlik dersi gibi oldu :D Kendinizi kandırmayın ve yaptığınız programa uymaya çalışın. Eğer o gün programınızda bir aksaklık olmuşsa onu telafi etmek için programa eklemeler yapmalısınız.
4) DÜZENLİ ÖĞRENMEYİN: Evet bu size komik gelebilir :D Bir çoğumuz daha o konuya çalışmadım ya da şimdi ben bunu anlayamam deyip bırakıyoruz. Ama ana dilinizi nasıl öğrendiniz acaba? Çevrenizdeki çocuklara bakın. Bir çok karmaşık cümlelere maruz kalıyorlar ve biz bunu daha öğrenmedik diyorlar mı :D Siz de kendinizi bu karmaşık verilere maruz bırakın. Bir müzik dinleyin ya da altyazılı film izleyin. Kelimelerin anlamlarını tahmin etmeye çalışın. Bu size ezber yapmaktan daha fazla şey katacaktır. Dili bir ordan bir burdan öğrenin. Çok çabuk yol katettiğinizi görünce siz de şaşıracaksınız.
5) SESLİ TEKRAR YAPIN: Biliçaltımız sesi çok sever. Ne kadar sesli tekrar yaparsınız o kadar diliniz yatkın olur. Bir müddet sonra siz istemeseniz de yabanci dil cümleler söylediğinizi farkedeceksiniz. Tıpkı şarkı söylemek gibi :D
6) ARKADAŞ EDİNİN: Kesinlikle sizin dilinizi konuşmayan biriyle yabancı dilde iletişim kurmak kadar sizi teşvik edici bir şey yoktur. Kendinize yabancı arkadaşlar edinmeye çalışın ve öğrendiğiniz kelimeleri kullanmayı deneyin. İletişim kurmanın sadece gramere dayanmadığını göreceksiniz.Yanlış yapmaktan korkmayın ve cesaretli olun.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder