2-12 yaş aralığının yabancı dilin en kolay ve etkin öğrenildiği dönem olduğu araştırmalarla kanıtlanmıştır ve bu döneme dil öğrenimi literatüründe CRITICAL PERIOD (kritik dönem) denilmektedir. Beynin sağ lobunun daha baskın olduğu, farkında olmadan öğrenmenin gerçekleştiği 2- 12 yaş dönemi içinde dil öğrenimine başlamak gerekir.
Araştırmacılara göre erken yaşlardaki öğrenme hayatın daha sonraki kısımlarındaki öğrenme sürecinde çok büyük bir öneme sahiptir.
Neden küçük yaşta yabancı dil öğrenimine başlamalıyız ?
Dil uzmanları dil öğrenimi için 2-12 yaş aralığını kritik dönem olarak görmekte ve erken yaşta başlayan dil öğreniminin kişinin o dildeki başarısını arttırdığı gibi kişisel, sosyal, kültürel ve entelektüel gelişiminde de çolumlu etkilere sahip olduğunu ifade etmektedirler.
Uzmanlar yabancı dil öğretimi çocuklarda küçük yaşlarda başladığında
çocukların ileriki dil çalışmalarında daha başarılı olduklarını ve o yabancı dildeki konuşma, dinleme, okuma ve yazma becerilerinin daha ileri seviyelere ulaştığını söylemektedir.
Çocuklar bu yaşlarda global anlayış fikrine açık oldukları için küçük yaşlarda öğrenilen dil onların kültürlerarası bakış açılarını geliştirme de çok önemli bir araç olmaktadır.
Çocuklar kendileri için yabancı bir dili öğrenirken yeni öğrenme stratejileri de geliştirir ve bu onların ileriki yaşlarda karşılaştığı farklı öğrenme durumlarında kolaylık sağlar. Sonuç olarak yabancı bir dil öğrenmek fikri gelişime ve temel beceri gelişimine de katkıda bulunmuş olur.
Küçük yaşta yabancı bir dil öğrenen çocuklar daha esnek ve daha yaratıcı olmakta ve tek dil bilen arkadaşlarına oranla daha yüksek bir idrak seviyesine ulaşmaktadırlar.
Küçük yaşta gerçekleşen dil eğitimi çocukların hafıza ve dinleme becerileri üzerinde olumlu etkiler yaratmakta olup diğer yabancı dilleri ve kendi ana dillerini öğrenme ve analiz etmede kolaylıklar sağlamaktadır.
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder