Sayfalar

7 Haziran 2014 Cumartesi

Essay Yazma Taktikleri İpuçları Püf Noktaları

Birçok öğrenci tarafından kabus halina gelen essay yazma aslında göründüğü kadar da zor değil.Sadece kalıplarla,belirli taktiklerle,nerede ne yapılması gerektiğini iyi bilirseniz,essay yazmanın aslında ne kadar basit olduğunu göreceksiniz.Bir sitede denk geldiğim ve oldukça yararlı gördüğüm bir yazıyı sizlerle paylaşmak istiyorum.

Cause And Effect Essay- Neden Sonuç Makaleleri
Cause yani Türkçedeki karşılığı “Neden“dir..Cause makalelerinde makaleye sorulması gereken soru “Bu neden oldu” yada ingilizcesi ”Why did this happen?” dır..Konunun neden gerçekleştiğini ve nelerin sebep olduğunu anlatılır..
Effect ise Sonuçtur..Effect essaylerinde makaleye sormamız gereken soru “Bu ne yüzden oldu” yada ingilizcesi “What happened because of this” dir.Konun gerçekleşmesinin yani sonucudur..
Küçük bir örnek verirsek;
“Arabanın benzini bitti..” (Sebep)
“You are out of gas.” (Cause)
“Araba Çalışmaz” (Sonuç)
You car won’t start.. (Effect)
Türkçe olarak birkaç örnek verelim misal; (Kendi Mesleğimle ilgili veriyim)
Sonuç: Fizik Mühendisliğini seçtim ve o bölümde okuyorum.. (I’m choised enginnering of physics and studying now this department)
Sebep:
Lisedeyken fizik derslerini seviyordum. ( I like physics)
Teknolojiye karşı küçüklükten beri bir ilgim var. (I like technology since I’m a child)
Birşeyleri geliştirmeyi ve araştırmayı seviyorum. (I love research and develop smthing)
gibisinden bir ön hazırlık yapabilirsiniz..
Kullandığımız geçiş kelimelerimiz ise;
For causes (Sebepler)
because, due to, on cause is, another is, since, for, first, second
For Effects (Sonuçlar)
consequently, as a result, thus, resulted in, one result is, another is, therefore
—-
Unutmamamız gereken kuralları ise;
  • Yazdığımız düşünceyi unutmuyoruz..Yani farklı konulara girsek bile hemen geri çıkıp ana düşüncemiz konusunda ilerliyoruz..Ve ikna edici özellik sunarken kesin şeyler belirtmiyoruz..Kesin şeyler belirtiyorsak da ikna edici şeyler belirtmiyoruz..
    Remember your purpose. Decide if your are writing to inform or persuade.
  • Doğrudan nedenlere yada sonuçlara odaklanın.Düşüncelerini zıt yönlenlerde de ortaya koyun..Tek bir noktaya odaklanıp sadece onla ilgili yazmayın..Olumlu yada olumsuz sebepleri belirtin.Focus on immediate and direct causes (or effects.)
    Limit yourself to causes that are close in time and related, as opposed to remote and indirect causes, which occur later and are related indirectly..
  • Makalenizi destekleyecek alıntılar yapın..İstatistikler,ünlü kişilerin sözleriyle düşüncelerinizi destekleyin.
    Strengthen your essay by using supporting evidence. Define terms, offer facts and statistics, or provide examples, anecdotes, or personal observations that support your ideas.
Ayrıca bir arkadaşımız da farklı olarak anlatmış..Bunu da sizlerle paylaşmak istedim..
—–
GENERAL STATEMENT
Bu paragraf ilk paragraf olup konumuza genelden özele olacak şekilde bir giriş yaparız.Örneğin”
alkol içmenin zararlarından bahsediyorsak.”İnsanlar zararlı oldukları bildikleri halde çeşitli
maddeler kullanırlar.Bunlardan biri de alkoldür.Alkol insanlar için zararlıdır.Alkol kullanmak
alışkanlık yapabilir” Şeklinde bir giriş yapabiliriz.
Girişi tamamladıktan sonra en önemli nokta GİRİŞ PARAGRAFINI THESIS STATEMENT YAZARAK tamamlamaktır.Eğer ilk paragrafınızın son cümlesi thesis statement niteliği taşımıyorsa geçer not alma ihtimalinizi baştan bitirmiş olursunuz.
Thesis Statement nedir?
Thesis Statement altta açıklayacak olacağınız cause ve effect paragrafların ana fikirlerini yani topic sentence ‘larının yer aldığı TEK bir cümledir.
Thesis Statement kalıbı;
A + B are some causes of X and there are some effects. (which are C+D) Cümleyi effectleri belirtmeden bitirebilir, tamamen isteğinize bağlı olarak
effectleri ‘de thesis statement içerisinde belirtebilirsiniz.
The causes of X are A+B and there are some effects.
Thesis statement ‘ten sonra kesinlikle birinci paragrafa geçilir.

BODY PARAGRAPH 1
The first cause is…………… (Alternatif : The first cause of X is………)
BODY PARAGRAPH 2
The second cause is………
Bu iki paragrafta olayın nedenleri anlatılır.Zaten size 3 tane cause ve 3 tane effect maddesi verilecek.Essay ‘imizin uçak kazaları ile ilgili olduğunu
varsayalım; uçak kazalarının ilk nedeni pilot hataları ikinci nedeni ise bakımsızlık olsun.Birinci paragrafta konu dışına çıkmadan PİLOTLARIN NEDEN HATA yaptıkları üzerine yazı yazıp örnekler vereceğiz.İkinci paragrafta ise bakımların neden aksatıldığı ya da yapılmadığını yazacağız.Body paragrafa nedenler yerine sonucunu yazarsanız bu sizin cause + effect ‘e sadık kalmadığınızı gösterir ve geçer not alamazsınız.Sadece nedenleri yazıyoruz, sonuçları asla.
BODY PARAGRAPH 3. paragrafımıza bir topic sentence ‘la giriş yapamıyoruz.3. paragrafa geldiğimiz an “The first effect is” diyemiyoruz.Çünkü geçiş cümlemizi yazmak
zorundayız.Yani transition sentence;
There are some causes of X and two effects which are C and D.The first effect is……….
Benim tavsiyem alttakini yazmanız üsteki en kolayı ama en iyisi alttaki;
Having looked at the causes of X the effect can be given as “C” and “D”.The first effect is……..(Bu Transition ben burdayım diyor, bunu kullanın)
BODY PARAGRAPH 4
The second effect is……………..
Body Paragraph 3 ve 4 ‘te tamamen sonuçlara yönelik bir yazı yazıyoruz.Zaten sonuçlar bize verilmiş olacak biz onlara açılım getireceğiz.
In conclusion, To sum up, Finally ‘den herhangi birini yazdıktan sonra yazdıktan sonra hemen re-state yapıyoruz.Re-state tam olarak thesis statement ‘le
aynı anlama gelen bir cümle kurmaktır.Ancak thesis statement ‘i AYNEN YAZMAK DEĞİLDİR.Re-state örneği;
A+B are two causes of X and two effects which are C+D (Thesis statement ‘in birinci alternatifi ile aynı oldu ancak thesis statement ‘te ikinci
alternatifi kullanır ya da which are C+D şeklinde cümleyi uzatarak thesis statement ‘te effectleri belirtmezseniz bu re-state kalıbını kullanabilirsiniz.)
Son paragrafımız yani toplamda 6. paragrafımızda Re-state ettikten sonra isteğe bağlı olarak bir kaç cümle ile summarizing yapabilir ya da
direk re-state ‘den sonra final comment yapabiliriz.Yani nedenlerini ve sonuçlarını yazdığımız olay hakkında çözümler, tavsiyeler, öneriler vererek essay ‘imizi noktalayabiliriz.Final comment ‘te kesinlikle “According to, In my opinion, I think” kullanmayınız.Fikirler size ait olsa bile should kullanarak kendinizi ifade edin.
ESSAY ‘e başlamadan önce fantastik olan konu yerine yazması kolay olanı tercih ediniz.Mutlaka bir kaç dakikanızı outline(yazı planı) çıkarmak için ayrınız yani aklınızda konuyu hemen türkçe olarak kurun, 3. paragrafta şunu yazarım bu örneği veririm, final comment ‘a şöyle yazarım böyle yaparım gibi bir köşeye not alınız.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder