Öne Çıkan Yayın

kelime videoları

https://www.youtube.com/channel/UC91Wrsi_25Ts3280rX8CLDw                                               ...

25 Şubat 2014 Salı

Savaş ve Barış

Savaş ve Barış (Rusça: Война и мир, Voyna i mir), Napolyon döneminde geçen Rusya ve Fransa arasındakı çekismeli savaşı anlatmasının yanında saray hayatı ve saray insanlarının bulundukları konumlardan nasıl değişikliğe uğradıgı da anlatılmaktadır.


Kurgu[

Yapıtın isminde yer alan savaş Rusya ile Fransa arasındaki bitmek bilmeyen savaşlar, barış ise kişiler arasında yaşanan aşklar olarak kurgulanmıştır.

Gelişim[

  • Piyer’in babasının hastalanıp ölmesi.
  • Savaş hazırlıklarının yapılması ve savaşın başlaması.
  • Piyer ile Helen’in evlenmesi.
  • Andrey’nin esir düşmesi.
  • Piyer’in Dolohov ile düello yapması.
  • Prens Andrey’nin dönüşü ve Prenses Lisa’nın ölümü.
  • Kont Piyer’in Kontes Helen'i tekrar kabul etmesi.
  • Andrey'in Nataşa'ya aşık olması.
  • Nataşa’nın Anatol’a aşık olması.
  • Savaşın tekrar başlaması.
  • Andrey'in tekrar ortaya çıkması.
  • Piyer’in esir düşmesi.
  • Andre’nin ölümü.
  • Nataşa ile Piyer’in evliliği.
  • Nikola ile Mari’nin evlenmesi.

Karakterler[

Piyer[

Ana madde: Piyer Bezuhov
İri yapılı, cesur bir adamdır, fakat biraz çekingendir. Babası Prens Bezukof’un nikahsız bir kadından olma çocuğudur. İlk olarak Elen’i sevmekteydi fakat daha sonra Nataşa’ya değişik duygular hissetmeye başlamıştır. Fakat Andre’den dolayı ona açılamamaktadır. Karısının ölümünden sonra ona daha da aşık olmaya başlamıştır. Andre öldüğünde evlenmişlerdir.

Andrey[

Kısa boylu cesur ve akıllı bir askerdir. Prenses Liza ile evlidir. Karısı doğururken öldükten sonra Nataşa’ya açılmaya karar vermiştir. Son savaşta ağır yaralanması sebebiyle hayatını kaybetmiştir. Arkasında yetim bir çocuk bırakmıştır. Piyer’in iyi bir dostudur.

Nikola[

Çok büyük bir vatanseverdir. Ailesine çok düşkün, hep onların dediğinin olmasını isteyen bir karakterdir. Hatta bu sebepten dolayı, biraz da çıkan aksiliklerden dolayı sevdiği kızı, Sonya’yı terk etmiştir. Daha sonra gönlünü Prenses Mari’ye kaptırıp onunla evlenmiştir. Savaşa askerlik yapmaya gitmiştir.

Nataşa[

Ana madde: Nataşa Rostova
Yaşadıklarından çok çabuk etkilenen bir kızdır. Aşk bakımından kararları çok değişmektedir. Önce Boris’e gönlünü kaptırır, daha sonra Andre’ye, sonrasında Anatol’a ve sonra tekrar Andre’ye dönmüştü, fakat Andre aynı günlerde ölür. Bunun etkisini üzerinden attığında Piyer’le evlenmiş ve mutlu bir yaşam sürmüşler.

Sonya[

Fakir ama çok güzel bir kızdır. Kuzeni Nikola’yı sevmektedir ve aşkı karşılıksız değildir, fakat bir süre sonra ona bir mektup yazarak ayrılmıştır. Nikola, Mari ile evlendiğinde Mari’den nefret etmeye başlmıştır.

Mari[

Biraz çirkindir, fakat vefalı bir insandır. Babasının ona o kadar çektirmesine rağmen onu ölümüne kadar yalnız bırakmamıştır. Nikola’yı sevmektedir.

Elen[

Ana madde: Hélène Kuragin
Çok güzel, fakat huysuzdur. Erkeklerin hepsi ona hayrandır. O yaşadığı yanlış bir şeyden dolayı Piyer’le kısa süreliğine bozuşur. Daha sonrasında anjinden ölür.

Liza[

Andrey’nin eşidir ve ona çok bağlıdır. Çok güzel bir kadındır ve bir o kadar da güzel huyludur. Doğum yaparken ölür.

Denisof[

Oldukça cana yakın ve samimi bir insandır. Nataşa’yı sevmektedir, fakat Nataşa ona yüz vermeyince vazgeçer.

Dolohov[

Denisof’un tam tersine bir adamdır. Bir zamanlar Piyer’in arkadaşı idi, fakat Piyer’in karısı Elen’i lekelemesi sebebiyle Piyer onu arkadaşlıktan siler. Daha sonra Sonya’ya bir evlilik teklifinde bulunur fakat Sonya onu kabul etmeyince vazgeçer.


Tarihi arka plan[

Fransa-Rusya savaşları dönemini anlatmaktadır.

Mekân[

Olayın geçtiği veya söz edilen belirli bir yer yoktur; birkaç yer mevcuttur. Bunlar Lisi-Gori, Moskova, St. Petersburg ve savaşların yaşandığı bölgeler; smolenks borodino vilna gibi.

Dil[

Yazar akıcı ve sade bir dil kullanmıştır. Bu doğrultuda anlatımda açık ve akıcıdır. Yer yer süslü anlatımlara yer verilmiştir. Fakat yapıtın geneli sade bir şekilde yazılmıştır.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Popular Posts