Öne Çıkan Yayın

kelime videoları

https://www.youtube.com/channel/UC91Wrsi_25Ts3280rX8CLDw                                               ...

17 Nisan 2014 Perşembe

Hitabet Ne Demek?

Hitabet; bir fikri, bir dâvayı karşısındakilere dil ustalığıyla açıklama hitabet sanatı; kalabalık önünde bu sözleri söyleyen kimseye hatip; bir insan topluluğuna bir fikir vermek, bir ülküyü aşılamak amacıyla söylenen sözlere nutuk veya söylev adı verilir.

Hitabet; ancak, söz ve fikir hürriyetinin, cumhuriyet ve demokrasinin hür ikliminde gelişip boy atabilir. Büyük hatipler, söz ve fikir özgürlüğünün bulunduğu zaman ve yerlerde yetişir; bu türün en güzel eserleri özgür, kültürlü toplumlarda görülür. Merak uyandırarak, insanları ilgilendiren bir olayı anlatarak, bir tasvirle, dinleyicilere bir soru sorarak, kuvvetli bi özdeyişle, söze girmek hitabet sanatında büyük önem taşır.

Hatip, dinleyiciler arasında ruhsal ve kültürel bir bağ kurmak, dinleyicinin dikkatini çekmek ve onu uyanık tutabilmek için dostane bir sıcaklıkla konuşmalı, Agresif davranışlardan kaçınmalı, ağırbaşlı, sade sıcak ve içten bir ses tonu ile konuşarak dinleyicinin kendisi ile ruhsal bir bütünlük sağlamasına çalışmalıdır.

Hitap ettiği kitle hangi din, kültür ve siyasi görüşten olursa olsun konuşmasını saldırgan olmadan ikna metoduyla dinleyicinin siyasal ve ruhsal düşüncesini göz önüne alarak yapmalıdır.

Gösterişli ve anlaşılmaz cümleler kurmamalı, herkesin anlayabileceği bir dil kullanmalıdır. Cümleleri açık, berrak ve anlaşılır olmalı, mecbur kalmadıkça teknik terimlere başvurmadan sade bir dille konuşmasını yapmalıdır.

Dinleyicilerin duyarlı olduğu konularda onları incitecek söylevlerden kaçınmalıdır. Bazı gerçekleri ifade etmek zorunda ise bunları sert ve kırıcı bir tonla söylemek yerine, sözlerine sadelik ve yumuşaklık katmalıdır.

Hatip, hiç kimseye üstünlük taslayıcı davranışta bulunmamalıdır. Ders verir gibi konuşmak çoğu zaman dinleyicinin tepkisini çeker ve dinlemek istemez. Fikirce onlardan üstün olsa bile bunu onlara hissettirmeden onların seviyesine inmelidir. Bir tartışma esnasında asla ateşlenmemeli, düşünce ve davranışlarında asla hakimiyeti elinden kaçırmamalıdır. Sakin ve tarafsız kalmasını bilmelidir. 

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Popular Posts