Öne Çıkan Yayın

kelime videoları

https://www.youtube.com/channel/UC91Wrsi_25Ts3280rX8CLDw                                               ...

17 Nisan 2014 Perşembe

Kendi kendine yabancı dil öğrenmenin on kuralı



1. İyi bir dil öğrenim seti edinin. Gramer kurallarını esas alan ezberci öğrenim sistemi çok eskide kaldı. Artık dili doğrudan hayatın içinde öğrenmenize yardımcı olarak gayet profesyonel öğrenim setleri var. Bu işle ilgili birkaç tanıdığınızdan kaynak seçimi konusunda yardım alabilirsiniz.

2. İyi bir plan yapın. Ne fazla esnek ne gereğinden fazla katı olsun. Dil öğreniminin uzun bir süreç olduğunu unutmayın ve her gün bu işe ayırabileceğiniz süreyi belirlerken işin keyfini kaçırmamayı ve hedefinizden uzaklaşmamayı esas alın.

3. Küçük notlar… Evde bulunan nesnelerin üzerine öğrendiğiniz dildeki isimlerini yazdığınız küçük kağıtlar yapıştırın. Bu yöntem günlük hayatınızda kullandığınız pek çok kelimenin karşılığını daha kolay ve kalıcı öğrenmenize yardımcı olur.

4. Kelime kartları… Renkli kartonlardan istediğiniz boyut ve şekilde kartlar yapın. Kartların bir yüzüne Türkçe bir kelime yazın. Diğer yüzüne ise bu kelimenin öğrendiğiniz dildeki karşılığını yazın. Kartları koymak için şık bir kase seçin. Kaseyi sık bulunduğunuz mutfak, antre gibi bir yere koyup gelip geçtikçe içinden bir kart alın ve bir yüzündeki kelimeyi okuyup diğer yüzündekini hatırlamaya çalışın. Belli aralıklarla kasenin içine yeni kelime kartları (özellikle fiilleri) ilave etmeyi unutmayın.

5. Yazın. Her gün ama mutlaka her gün öğrendiğiniz dildeki seviyenize göre birkaç cümle ile birkaç paragraf arasında yazı yazın. Günlük tutabilir, yemek tariflerini öğrendiğiniz dile çevirebilir ya da aklınıza hiçbir şey gelmiyorsa evdeki nesneleri tarif edebilirsiniz. Yazdıklarınızı kendi kendinize ya da başka birine anlatarak konuşma pratikleri de yapabilirsiniz.

6. Dinleyin. Her gün düzenli olarak yapmanız gereken şeylerden biri de kulak alıştırmaları. Yabancı tv kanalları, radyo frekansları, piyasada satılan kayıtlardan faydalanabilirsiniz. Kendinize bir süre belirleyin (Örneğin 5 dk) ve her gün bu süreyi sadece işittiğiniz şeye odaklanarak geçirin. Bu dinlemenin yanı sıra günlük işlerinizi yaparken fonda öğrendiğiniz dilde ses kayıtlarının olması da kulak aşinalığınızı arttırır.

7. Sesli okuyun. Her gün bir miktar kitap, gazete, dergi ya da makaleyi sesli olarak okuyun. Her kelimenin anlamına sözlükten bakmak bir süre sonra okuma işini sıkıcı hale getirir. Eğer cümlede ne anlatılmak istendiğini anlıyorsanız birkaç kelimenin kaçmasına izin verebilirsiniz.

8. Yanlış yapmaktan korkmayın. Çoğu kişi yanlış yapma korkusuyla öğrendiği dili konuşmaktan çekinir. Oysa yanlışları azaltmanın en etkili yolu her halükarda konuşmaya devam etmektir.

9. Hobilerinizi kullanın. Sanat, tarih, futbol… İlgilendiğiniz bir alanla ilgili yabancı dildeki kaynaklara ulaşmaya çalışın. Hobileriniz dile olan ilginizi de canlı tutmaya yardımcı olur.

10. Öğrenmenin en iyi yolu öğretmektir. Kendinizden daha alt düzeydeki öğrencilere yardımcı olun. Bildiklerinizi pekiştirir, unuttuklarınızı hatırlar ve daha ileri gitmek için motive olursunuz.

Hatice ÇALIŞ

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Popular Posts