Öne Çıkan Yayın

kelime videoları

https://www.youtube.com/channel/UC91Wrsi_25Ts3280rX8CLDw                                               ...

16 Nisan 2014 Çarşamba

Kelimelerin Kökenleri

"Din" kelimesi arapça "deyn" kökünden gelir ki "borç" anlamındadır.
"Din aslında insanların yaratana borç ödemelerini ifade eden bir serenomidir.. "


***

Tarla: tarıglak kelimesinden gelir. Eski türkçe kökenlidir. Tarıglak kelimesi ise darı kelimesinden gelir. Darı ekmek manasında.

***

Maydanoz:grekçe makedoniesis Makedonya otundan geliyor. Osmanlıca midenuvaz (mideokşayan) kelimesi makedoniesisin bozulmuşu.
Turfanda: Doğu Türkistan'da bulunan Turfan denen (şimdi Çin Halk Cumhuriyeti'nin Şincan Uygur Özerk Bölgesi'nde bulunuyor) denizden 150 metre kadar aşağıda bulunan bir ova-çöl . Yazları son derece sıcak olan bu havzada çevredeki yüksek arazilere göre yaz erken geliyor ve pamuk dahil bir tarım cenneti. su cevredeki dağlardan karız-keriz denen yeraltı sulama kanalları vasıtası ile getiriliyor. Aynılarından İran'da da var.

"Sabotaj": Sanayi Devrimi'nden sonra tüm Batı ülkeleriyle birlikte Fransa'da da(tam emin değilim, Polonya da olabilir, Siyaset Bilimi dersinde dinlemiştim.) müthiş bir "çalışma" çılgınlığı başlar. O zamanlar 18 saat çalışan mı dersiniz, ağır sanayide kadın-çocuk istihdamı mı dersiniz bugün ayıplanan her türlü zalimâne çalışma şartları mevcuttur. Halk kapitalizmin çılgın para babalarının zulmü altında inlemektedir. Canları artık burunlarına gelen işçiler ayaklarındaki "sabotları" (tahta terlikler) çıkararak makinelerin dişlileri arasına atmaya, böylece işlerin ağırlığını protesto etmeye başlarlar. İşçilerin bu eylemi siyasi literatüre geçer ve o günden sonra bu tarz eylemlere "sabote etmek, sabotaj" adı verilmeye başlar. yani açarsak noluyor, "terliklemek" mi?

Yüz numara Fransızcadan alınmış bir kelime oyunundan ibaret. Eskiden otellerde kat tuvaletine "numarasız oda" anlamında sans numéro denirmiş. Cent numéro yani "yüz numara" bunun sesdeşi: her ikisi de 'san nümero' okunuyor.



Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Popular Posts